Antiekb

Eclectisch interieurdesign voor 2023

Geplaatst op

Er zijn tal van trends die in 2023 de revue zullen passeren. Een daarvan is het samenstellen van een eclectisch interieurdesign voor je woning. We nemen in deze blog graag met je door wat je daaronder kunt verstaan, wat de achtergrond ervan is en wat de voordelen zijn. Kortom een leuke blog om in één ruk uit te lezen. Veel leesplezier!

Wat is een designstijl? 

Als we het gaan hebben over een eclectische stijl, dan is het ook handig om te weten wat er onder het concept van stijl verstaan wordt en wat ‘eclectisch’ precies betekent. 

Een eenvoudige definitie van stijl is: ‘een manier van handelen, uitdrukken, vormgeven en leven die als onderscheidend gezien kan worden voor een bepaalde tijd, cultuur, streek, groep of individu.’ Dit is een redelijk algemene definitie, meer betrekking hebbende op kunst of design zou je er aan toe kunnen voegen: “dat stijl gaat over de kenmerken van een bepaalde stroming of periode binnen kunst of design.” Het kan hierbij overigens ook gaan om kenmerken van het werk van een specifieke kunstenaar of designer. 

Wat houdt de term eclectisch in? 

Wat betekent de term eclectisch? Als we de term toepassen op stijlen binnen design of kunst, dan gaat het over een ontwerpmethode waarbij elementen van twee of meer (historische)stijlen gecombineerd worden. Het woord draagt ook de betekenis van ‘het beste kiezen’ in zich. Om dit laatste te verduidelijken, passen we de term  toe op de filosofie. In die zin betekent het dat denkers geen bepaald filosofisch stelsel aannemen, maar juist uit verschillende filosofieën kiezen wat naar hun idee overeenkomt met de waarheid. Dit laatste zou je weer in creatieve termen kunnen vertalen als: ‘datgene kiezen uit stijlen wat naar jouw idee past bij jouw ideale interieurdesign, bijvoorbeeld een kleurenschema of typisch gevormd meubelstuk. Met andere woorden:  je kiest datgene wat jij mooi vindt. 

Wat is een eclectisch interieurdesign? 

Als we kijken naar wat een interieurdesign met een eclectische stijl inhoudt, dan wordt het snel duidelijk dat we te maken hebben met een samenvloeien van verschillende stijlen. Je kiest uit twee of meerdere stijlen wat je leuk vindt om dit dan vervolgens samen te brengen in een eclectische stijl. Wel is het goed om je bewust te zijn van het feit dat door lukraak alles uit verschillende stijlen door elkaar heen te mengen, het eindresultaat niet per se geweldig gaat zijn. Het is belangrijk bij het hanteren van een eclectische stijl enige gevoel te houden voor design. Je combineert dus datgene wat goed bij elkaar past. Hier horen we een echo van de hierboven aangehaalde betekenis van eclectisch, namelijk dat je het beste kiest uit verschillende stijlen als je zo’n stijl hanteert, maar dan wil je ook graag dat het gekozene goed samengaat. Je kunt dus prima neokoloniaal- (stoelen, banken) combineren met industrieel design, bijvoorbeeld een gietvloer, maar doe dat dan wel op zo’n manier dat het design matcht qua kleur, lijn en vorm. Non-matchen kan ook, als je er maar een duidelijke bedoeling mee hebt. Anders is het meer chaos dan design. Lees er over online, daar krijg je inspiratie van.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs om op de hoogte te blijven!

Contactgegevens

Via info @ antiekdkb.be neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden