Antiekb

De juiste ERP-software voor elke branche

Geplaatst op

De softwaremarkt is groot, divers en kenmerkt zich door innovatie. Dit betekent dat er een geschikt systeem gevonden kan worden voor bedrijven met elk eisenprofiel. De zoektocht naar een geschikt systeem is echter niet altijd eenvoudig vanwege de omvang van de markt. Het helpt bedrijven bijvoorbeeld om hun zoektocht naar geschikte ERP-software te beperken tot branche specifieke systemen. Maar wat is ERP-software eigenlijk?

 

Wat is ERP-software?

Enterprise Resource Planning (kortweg ERP) beschrijft de centrale taak van elk bedrijf om de beschikbare middelen zo efficiënt en doelgericht mogelijk in te zetten. Het wordt ook wel business resource planning genoemd, hoewel de term ERP of Enterprise Resource Planning vaker voorkomt.

ERP-systemen worden gebruikt om de eerder genoemde taak te volbrengen. Ze stellen bedrijven in staat om alle interne procedures en processen digitaal in kaart te brengen. Om deze reden zijn deze systemen meestal modulair. Elke module bevat functies die meestal nodig zijn om de bedrijfsprocessen in een specifiek bedrijfsgebied of afdeling in kaart te brengen. Doordat alle modules aan de softwarekant via het ERP-systeem met elkaar verbonden zijn, kunnen processen holistisch in kaart worden gebracht en kan informatie naadloos worden uitgewisseld.

 

ERP-software voor elke branche

Elk bedrijf heeft zijn eigen eisen voor geschikte ERP-software. Factoren zoals de grootte van het bedrijf of de branche-affiliatie hebben een aanzienlijke invloed op het eisenprofiel voor een geschikt systeem. In de regel profiteren kleine bedrijven al van software met een rudimentair scala aan functies die de belangrijkste processen in kaart kunnen brengen. Afhankelijk van de branche worden vervolgens specifieke eisen toegevoegd.

Procesproductiebedrijven hebben bijvoorbeeld vaak receptuurbeheer nodig. Dit speelt meestal geen rol in de handel. Door de omvang en diversiteit van de markt is het mogelijk om voor elke branche en niche geschikte ERP-software te vinden. Deze systemen bevatten meestal standaard de belangrijkste functies die in een sector nodig zijn, zonder add-ons of aanpassingen.

 

De juiste software kiezen

Bedrijven die op zoek zijn naar (nieuwe) ERP-software kunnen zich bij het aftasten van de markt richten op branche specifieke systemen om de selectie wat te beperken. Toch moet worden opgemerkt dat bedrijven altijd eerst hun eigen processen onder de loep moeten nemen en op basis daarvan concrete eisen moeten formuleren. Deze kunnen worden samengesteld in de vorm van een specificatie. De specificaties zijn een essentieel document in het softwareproject waarmee leveranciers kunnen beoordelen of ze een project kunnen beheren of niet.

 

Branche specifieke oplossingen: Dynfos Business Solutions

Afhankelijk van de branche zijn er verschillende aanbieders op de markt die gespecialiseerd zijn in de eisen van bepaalde sectoren. Tal van aanbieders bedienen meerdere industrieën tegelijkertijd. Dat is bijvoorbeeld ook het geval bij Dynfos Business Solutions. Het bedrijf biedt oplossingen voor de bouw, groothandel, productie, installatie en onderhoud industrie. Bedrijven die op zoek zijn naar ERP-software moeten echter eerst hun eigen vereisten onder de loep nemen voordat ze de markt gaan verkennen of een oplossing selecteren.

Over ons

Lees onze blogs om op de hoogte te blijven!

Contactgegevens

Via info @ antiekdkb.be neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden