Antiekb

Cv-ketel onderhoud blijft belangrijk

Geplaatst op

Als het aan de regeringen van België en Nederland ligt, is een cv-ketel straks een antiek apparaat. Het beleid is erop gericht dat mensen de komende jaren de cv-ketel massaal moeten gaan vervangen door een warmtepomp. Zo is het bijvoorbeeld in Vlaanderen vanaf 2025 in nieuwe woningen verboden om nog een cv-ketel aan te sluiten om hiermee de woning te verwarmen. In Nederland geldt vanaf 2026 een verbod op de aankoop van een nieuwe ketel. Voor huishoudens die nog een relatief nieuwe cv-ketel hebben staan, blijft cv ketel onderhoud nog steeds belangrijk, zeker als zij voorlopig nog niet van plan zijn over te stappen op een warmtepomp.

 

Nu al investeren in een warmtepomp?

 

De energietransitie naar een duurzamer verbruik is noodzakelijk om de CO2-uitstoot flink te verminderen en de klimaatdoelen te bereiken. Dat maakt het begrijpelijk dat regeringen het voortouw nemen om die transitie ook daadwerkelijk te maken. Toch is het niet voor iedereen weggelegd om zomaar 1-2-3 te investeren in een warmtepomp. Wil je daar optimaal gebruik van kunnen maken, dan moet de woning ook goed geïsoleerd zijn. Als dit niet het geval is, dan brengt het isoleren nog extra kosten met zich mee. In een niet optimaal geïsoleerde woning is een (hybride) warmtepomp sowieso geen goede optie.

 

Wees zuinig op je cv-ketel

 

Huishoudens die de afgelopen jaren nog een nieuwe cv-ketel hebben aangeschaft, zullen daar graag nog de nodige tijd gebruik van willen maken. Bovendien zijn de nieuwe ketels al een stuk duurzamer en zuiniger in verbruik. Je bent dan weliswaar nog niet helemaal van het gas af, maar met je zuinige ketel help je mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Regelmatig cv-ketel onderhoud draagt er zeker toe bij dat de ketel ook de komende jaren energiezuinig blijft en optimaal functioneert. Bovendien verklein je de kans op ongelukken. Dankzij cv-ketel onderhoud gaat je verwarmingsketel ook langer mee.

 

Abonnement afsluiten

 

Als je het belangrijk vindt om je cv-installatie regelmatig te laten onderhouden, sluit je het beste een abonnement af. Over het algemeen komt er dan 1 keer per jaar een monteur bij je langs om naar de ketel te kijken. Tijdens het onderhoud is er onder andere aandacht voor het reinigen en controleren van het toestel en het eventueel vervangen van bepaalde onderdelen. Andere werkzaamheden die worden gedaan tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt zijn bijvoorbeeld het controleren van de rookgasafvoer en luchttoevoer en het meten van de rookgassen. Ook wordt de cv-ketel volgens fabrieksadvies afgesteld. 

 

Hulp bij storingen

 

Warmtegroep.nl biedt verschillende abonnementen op maat. Naast een onderhoudsbeurt op gezette tijden bieden deze abonnementen ook de zekerheid dat je wordt geholpen wanneer er sprake is van een storing. Meestal gebeurt dat nog op dezelfde dag, zo hoef je niet onnodig lang in de kou te zitten.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs om op de hoogte te blijven!

Contactgegevens

Via info @ antiekdkb.be neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden